Huizenmarkt Breda 2024

Huizenmarkt Breda 2024 blog voorfoto 2 mensen die aan het verhuizen zijn

Prognose voor de huizenmarkt in Breda anno 2024

Als vastgoedexpert biedt Arsibel een diepgaande analyse en vooruitblik op wat 2024 in petto heeft. De huizenmarkt rondom Breda heeft ons geleerd dat vooruitkijken essentieel is voor zowel kopers als verkopers. Daarom delen we in dit blog onze visie, gebaseerd op recente data en trends, om u te begeleiden in het navigeren van de markt in het komende jaar.

De huizenmarkt heeft de afgelopen jaren aanzienlijke schommelingen meegemaakt, aangedreven door diverse factoren zoals economische veranderingen, beleidsaanpassingen en demografische shifts. Experts, waaronder die van de Rabobank en ABN Amro, voorspellen een stijging van de huizenprijzen met ongeveer 4% tot 5% in 2024. ING schat dat zelfs dat dit percentage op kan lopen tot een prijsstijging van 8%. Daarbovenop wordt in 2025 nog eens een prijsstijging van 3,5% verwacht.

De factoren die bijdragen aan deze toename zijn onder meer:

 1. Stijgende inkomens: Er wordt verwacht dat veel werkenden een salarisverhoging zullen krijgen, wat de leencapaciteit van huishoudens vergroot. Hoewel de inflatie naar verwachting lager zal zijn in 2024, zal de impact van eerdere salarisstijgingen als gevolg van compensatie voor hoge inflatie nog steeds voelbaar zijn.
 2. Verwachte dalende hypotheekrentes: Een lagere rente leidt tot lagere hypotheeklasten, waardoor mensen meer kunnen lenen. De trend van dalende hypotheekrentes die eind 2023 begon, wordt verwacht door te zetten in 2024.
 3. Gunstigere hypotheeknormen voor bepaalde huishoudens: Vanaf 2024 gelden er nieuwe hypotheeknormen. Voor sommige huishoudens betekent dit dat ze meer kunnen lenen. Met name alleenstaanden kunnen ongeveer € 16.000 extra lenen en er is meer leencapaciteit voor woningen met een goed energielabel.
 4. Afname woningtransacties: De afname van het aantal woningtransacties draagt ook bij aan de prijsstijgingen, aangezien een lager aanbod bij gelijkblijvende of stijgende vraag tot hogere prijzen leidt. Voorbeeld: In 2022 werden er 193.000 woningen verkocht, en men verwacht dat dit aantal in 2024 onder de 180.000 zal uitkomen​​.
 5. Meer jonge kopers: Het aandeel van jongeren tot 35 jaar dat een hypotheek aanvraagt, is fors gestegen, wat aangeeft dat de markt voor deze demografie toegankelijker wordt, mogelijk door veranderingen in de hypotheekvoorwaarden die jonge kopers ten goede komen​​.

Het is echter belangrijk op te merken dat economische prognoses afhankelijk zijn van vele variabelen en dat de werkelijke marktontwikkelingen kunnen afwijken door onvoorziene economische veranderingen of beleidsaanpassingen​​.

De rol van vraag en aanbod in Breda

Een kritieke factor die de huizenmarkt in 2024 zal beïnvloeden is de vraag versus het aanbod. De laatste jaren is er een consistente schaarste aan nieuw aanbod, wat heeft bijgedragen aan de oververhitting van de markt. Hoewel de bouw van nieuwe woningen een prioriteit blijft, lopen veel projecten vertraging op door gestegen bouwkosten en inflatie. Dit houdt de druk op het bestaande woningaanbod in stand en ondersteunt de prijzen op een niveau dat hoger ligt dan wellicht verwacht zou worden gezien de algemene economische omstandigheden.

Voor kopers zou 2024 weleens het juiste moment kunnen zijn om de markt te betreden. De nog steeds relatief lage rente creëert een gunstiger klimaat dan in de voorgaande jaren. Echter, het blijft van belang om snel en beslist te handelen, gezien het beperkte aanbod en de nog steeds hoge concurrentie voor kwaliteitswoningen.

Gaan we kijken naar de huizenmarkt rondom Breda, dan toont dit een interessante dynamiek. Momenteel staan er 600+ woningen te koop. Recent zijn er 1800 woningen verkocht of verkocht onder voorbehoud. De gemiddelde vraagprijs voor woningen in Breda is momenteel €503.681, wat lager is dan het landelijke gemiddelde. De gemiddelde verkooptijd voor huizen in Breda is 18 dagen, wat sneller is dan het landelijk gemiddelde.

Voor verkopers betekent de huidige marktsituatie dat het zetten van realistische prijzen belangrijk is voor een snelle verkoop. Overweeg een verkoopstrategie die niet alleen de huidige marktwaarde weerspiegelt, maar ook de snelheid van de verkoop maximaliseert. Het inschakelen van Arsibel makelaar Breda is daarom van belang om een zo hoog mogelijke realistische prijs te bepalen.

Tip: Schakel bij de aankoop van een huis in Breda een aankoopmakelaar in

Het inschakelen van Arsibel als aankoopmakelaar in Breda biedt verschillende voordelen die belangrijk kunnen zijn bij het kopen van een huis. We zijn niet alleen goed bekend met de lokale markt en prijsontwikkelingen, maar we beiden ook deskundig advies gedurende het hele aankoopproces. Hieronder lichten we enkele belangrijke voordelen toe:

 • Lokale marktinzichten: Arsibel heeft uitgebreide kennis van de huizenmarkt in Breda. Deze expertise stelt ons in staat om de waarde van woningen accuraat in te schatten, wat essentieel is voor het doen van een competitief maar realistisch bod.
 • Onderhandelings expertise: Met de ervaring in het voeren van onderhandelingen kunnen wij ervoor zorgen dat je niet meer betaalt dan nodig. We kunnen helpen bij het verkrijgen van de beste prijs en voorwaarden.
 • Toegang tot netwerk: Arsibel heeft toegang tot een breed netwerk van verkopers, makelaars en andere professionals in de vastgoedbranche. Dit kan voordelig zijn om toegang te krijgen tot woningen die misschien nog niet op de open markt beschikbaar zijn.
 • Juridische kennis en begeleiding: Het kopen van een huis komt met veel juridische procedures en documentatie. Wij kunnen begeleiding bieden bij deze processen om ervoor te zorgen dat alles correct wordt afgehandeld.
 • Tijdsbesparing: Het zoeken naar een woning kan veel tijd in beslag nemen. Dit proces kan efficiënter gemaakt worden door alleen woningen te selecteren die aan jouw wensen en behoeften voldoen.
 • Emotionele afstand: Het kopen van een huis is vaak een emotioneel proces. Wij behouden de objectiviteit en zorgen ervoor dat je beslissingen maakt die in je beste belang zijn, vrij van emotionele beïnvloeding.
 • Inspectie van de woning: Arsibel kan potentiële problemen met de woning identificeren die je zelf misschien over het hoofd ziet. Wij kunnen adviseren over de noodzaak van bouwkundige keuringen of andere inspecties.

Door de trends zorgvuldig te volgen en strategisch te plannen, kunnen kopers en verkopers hun doelen bereiken en succes vinden op de huizenmarkt. Bij Arsibel blijven we toegewijd aan het ondersteunen van onze cliënten met inzichtelijke analyses en deskundig advies, zodat u de best mogelijke beslissingen kunt nemen in een steeds veranderende markt.